Predstavljamo vam ekološke

kmetije z raznoliko ponudbo

domačih breskev, češenj, ipd.

 

pixel
Hrana / Zdrava prehrana
Vir: argana.si
Arganovo olje
Avtor: Katerina Jazbec
Datum: 14. julij, 2011

Pred nekaj leti je na naše tržišče prišlo novo olje, ki je na policah izstopalo predvsem zaradi višje cene, v primerjavi z drugimi olji. Tisti dovolj radovedni smo lahko kaj hitro izvedeli, kakšno to olje je in zakaj je tako zelo cenjeno.

Arganovo olje je narejeno iz hladno stisnjenih oreščkov arganovih dreves, ki rastejo skoraj izključno v Maroku. Ta drevesa so zelo posebna zaradi svojih globokih korenin in visoke vzdržljivosti v sušnem in zelo vročem podnebju. UNESCO je arganovo drevo razglasil kot dediščino človeštva. Za obiranje in stiskanje olja so zadolžene berberske ženske, ki delajo v prijaznem delovnem okolju, pod pogoji »fair trade« trgovine in v tolikšni meri, da se skrbi za zaščito dreves in splošno okolja. Za liter olja morajo delati približno šestnajst ur in v tem času streti okoli 40 kg sadežev. Ker so oreščki zelo trdi, jih berberske žene še vedno trejo ročno, s kamni.

 

Arganovo olje že stoletja uporabljajo v terapevtske namene, v prehrani in kozmetiki. Bogato z esencielnimi maščobnimi kislinami, kot na primer oleinsko (43,5%), linolno (37%) in palmitinsko maščobno kislino (14%), ter vitaminom E (60-90mg/100g), fenoli in karoteni, pomaga pri odpravljanju mnogih težav s kožo: pri suhi koži, aknah, luskavici, ekcemih in gubah. Pomaga tudi preprečevati oz. omiliti posledice staranja.

 

Uporaba:
- V kuhi popestri okus juham, pripravljenim jedem in celo sladicam (dodaja se ga na koncu, da se izognemo pregrevanju). S svojim okusom »po oreščkih« lepo začini jedi.
- Ima pozitiven učinek pri uravnavanju ravni holesterola in trigliceridov v krvi ter preprečevanju ateroskleroze.
- Z masažo in vtiranjem v kožo si lahko pomagamo pri odpravljanju revmatičnih težav, gubah, prhljaju na lasišču, se mažemo proti izpadanju las, suhi koži ter aknam. Dobro deluje tudi pri blaženju srednje močnih opeklin. Kožo neguje, oživlja utrujene in nagubane predele tako da jih navlaži in vrača elastičnost.
- Krepi nohte in lase.
- Spodbuja tvorbo prostaglandinov (ki pozitivno vlivajo na krvne žile, uravnavajo krvni tlak, vplivajo na delovanje možganov itd.) in ščiti srčno-žilni sistem.
- Domačini arganovo olje uporabljajo tudi pri zdravljenju noric.
- Berberske matere svoje dojenčke mažejo z arganovim oljem, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi.

 

Nasveti za uporabo:
- Za suhe, lomljive lase: nanesite olje na lasišče in pustite za 30 minut (ali celo noč).
- Za lomljive nohte: enkrat tedensko za 15 minut namočite nohte v mešanico arganovega olja in limoninega soka (1:1).
- Za razpokane ustnice in suho kožo: redno mažite in vtirajte.
- Piling kože lahko naredite z arganovim oljem in soljo (priporočeno iz Mrtvega morja).

 

Osebna izkušnja: arganovo olje se v kožo zelo lepo vpija in ne pušča madežev. Sama sem se v nosečnosti z njim vsakodnevno mazala po trebuhu in uspešno preprečila nastanek strij.
 


Anketa
Katera olja/maščobe uporabljate pri kuhi? [1610]
rastlinska olja ("klasična", rafinirana)
oljčno olje
kokosovo maščobo
maslo
margarino
kuham na vodi, na koncu dodam hladno stisnjeno olje
hladnjo stisnjeno rastlinsko olje

NAGRADNA IGRA Z LEPIMI

NAGRADAMI

 

Za sodelovanje je dovolj že

registracija na našem forumu.

 

 

EKOSLOVENIJA.SI SE ZAVZEMA ZA OHRANITEV

AVTOHTONE KRANJSKE ČEBELE

 

Pridruži se akciji "Ohranimo čebele" tudi ti,

je preprosto in zabavno.